Szőlő és borfajták
Fajtaleírás:
Szőlészetünkben jelenleg 3 fajta szőlőt termesztünk. A belőlük készített borok azonos néven kerülnek forgalomba.Mindhárom fajta jó termésbiztonságú, tapasztalatunk szerint jól bírják az időjárási szélsőségeket a legjobb ápolási, gondozási feltételek mellett.
1. Zöldveltelini:
Neve alapján Itáliai eredetű, hozzánk Ausztriából került át, szinte az egész országban elterjedt fajta. Bora íz és illatanyagaiban visszafogott, közepes savtartalma miatt mindennapi borozgatásokhoz kiválóan alkalmas. A fajta jelenleg örvendetes módon reneszánszát éli.
2. Nemes Olaszrizling (B14, B20):
Itáliai eredetű fajta, melyet nagyon régóta termesztenek Magyarországon. Bora ropogós savakban gazdag, jellegztes – mezei növények vagy gyümölcsök ilattára emlékeztető – fajtajegyekkel bír. Az egyik legkedveltebb bor a száraz bort fogyasztó magyar emberek körében.
Fogyasztása önmagában, vagy nehéz, zsíros ételek, fokhagymás sültek, valamint haléelek után is jó szívvel ajánlható.
3. Királyleányka:
Magyar (Erdélyi) nemesítésű szőlőfajta, amely egyedi, illatos-fűszeres illat és ízkarakterével a pincészet egyik büszkesége.
Fogyasztása akár előételek, főételek, félédes variációban desszertek után is kitűnő.
4. Királyleányka félédes változat is forgalomba kerül. (16-18 g/liter cukortartalommal)
Neve alapján Itáliai eredetű, hozzánk Ausztriából került át, szinte az egész országban elterjedt fajta. Bora íz és illatanyagaiban visszafogott, közepes savtartalma miatt mindennapi borozgatásokhoz kiválóan alkalmas. A fajta jelenleg örvendetes módon reneszánszát éli.
2. Nemes Olaszrizling (B14, B20):
Itáliai eredetű fajta, melyet nagyon régóta termesztenek Magyarországon. Bora ropogós savakban gazdag, jellegztes – mezei növények vagy gyümölcsök ilattára emlékeztető – fajtajegyekkel bír. Az egyik legkedveltebb bor a száraz bort fogyasztó magyar emberek körében.
Fogyasztása önmagában, vagy nehéz, zsíros ételek, fokhagymás sültek, valamint haléelek után is jó szívvel ajánlható.
3. Királyleányka:
Magyar (Erdélyi) nemesítésű szőlőfajta, amely egyedi, illatos-fűszeres illat és ízkarakterével a pincészet egyik büszkesége.
Fogyasztása akár előételek, főételek, félédes variációban desszertek után is kitűnő.
4. Királyleányka félédes változat is forgalomba kerül. (16-18 g/liter cukortartalommal)